Ett Gott Nytt År 2018!

Egentligen är det inget särskilt med det. Bara en fortsättning på det som var eller som någon sa - om du fortsätter att göra som du alltid gjort kan du inte förvänta dig ett annat resultat, men om du vågar/orkar tänka annorlunda då kan du förvänta dig ett annat/nytt resultat.

Det är ju detta som hände den första julen. Det ställde alla tidigare begrepp upp och ner. Han som kom – Jesus världens frälsare – gav oss möjligheter att tänka i nya banor och bli av med allt det negativa som saboterar hela vår tillvaro, som får oss att krypa in i oss själva.

Ibland slås jag av hur lätt det är att bara ändra siffrorna i årtalet, som om det skulle ge nya resultat. Nej, allt ligger och väntar på att någon, kanske du eller rent av jag är den som bryter igenom och det nya och fräscha blir en verklighet. Det enda som behövs är att du och jag vågar göra det där vi drömt om så länge. Gud står på vår sida.

  • Inför 2018 har vi i Lunds Kristna Råd/LKR beslutat oss för att bryta upp med det mönster vi lätt fastnar i och bl.a. ha högläsning ur Bibeln lör 20 jan kl.14.00 på Stadsbiblioteket. Visst är det en utmaning, men sådana måste finnas med om det kristna livet ska bli relevant för vår tids människor. Stadsbibliotekets atriumgård är då en perfekt plats att erbjuda lundabor att lyssna till Bibeln. Dessutom kommer gen.sekr. för Svenska Bibelsällskapet Anders Blåberg att vara vår gäst. Hans föredrag ”Bibeln i centrum” fångar in betydelsen av just Bibeln som Guds Ord.
  • Den årligt återkommande Böneveckan infaller i år från tors 18 och pågår till tors 25 jan. Ett flertal församlingar erbjuder oss att delta i deras arrangemang. Speciellt gäller detta högmässan som just denna söndag leds av biskop Johan och innehåller prästvigning där Anders Blåberg medverkar.
  • Långfredagsvandringen genomförs i samarbete med Sv. Kyrkans pilgrimsprogram. Vi firar sedan Uppståndelsen i våra egna kyrkor.
  • Sommargudstjänster hålls på Kulturen. Exakt tid är inte klart ännu.

 

 

En vädjan till oss alla:

Nu måste det bli ett slut på allt detta våld som kryper allt närmre. Många vittnar om de inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Denna förändring har skett på bara några få år.

Alla lundbor kan/får tar till sig Bibelns kraftfulla löfte om svar på bön att:

 det två eller tre kommer överens om att be om något vad det än vara må så ska det bli dem givet.

Vad kan passa bättre än en samlad kristenhets bön under Böneveckan 2018 med avsikt att få Gud att gripa in.

Till detta tror jag att vi också måste påverka våra politiker i riktning mot samförstånd i stället för konfrontation.

En personlig dröm är att alla kyrkor i Lund kommer tillsammans för att fira gudstjänst och be tillsammans. Jag är djupt medveten om de olika traditionernas nyansskillnader och egna program. Ändå vågar jag tro att detta kan bli en stor välsignelse för oss alla och dessutom bli ett kraftfullt vittnesbörd om att kyrkan är ”på riktigt” och att människor kommer till tro.                                                                                                                               

Med stor tacksamhet

Sam Almqvist

Tags: