En stråle av Guds kärleks ljus i signad juletid

 

Julen är en omhuldad högtid, som ger människor både ett skimmer av ljus i ögonen, men också sorg och ensamhet. Det är så mycket förväntan och längtan som ska förverkligas på ofta några få timmar en enskilda dag på året. I psalmen ”Nu tändas tusen juleljus” får vi en glimt av en jul bortom det människor utsätter varandra för. En jul där budskapet att GUDs kärleks ljus har kommit till världen, för att spridas ut till alla folk.

 

Det upphör aldrig att fascinera mig, detta att vi har en GUD som valde att födas som en vanlig människa, på vanligt vis. Jesu föddes av en kvinna, precis som vi. Fick utstå kyla och värme, sorg och omsorg, kärlek och hat, precis som vi. När Jesus skulle lära sig gå, ramlade han med all säkerhet omkull precis som många av oss. Han uppskattade människors närhet ibland, och ibland gick han iväg för att vara ifred med sina egna tankar och med GUD.

 

Att vi har en GUD som vet vad det är att vara människa är ofattbart stort. En GUD som delar vår glädje och vår sorg, och som bär oss genom livets svåraste stunder, väl medveten om hur dessa kan vara.

 

En välsignad jul och ett välsignat 2019 önskar jag dig med Svensk psalm 116 i den ekumeniska delen av psalmboken:

Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund.

Och tusen, tusen stråla ock på himlens djupblå grund.

 

Och över stad och land i kväll går julens glada bud

att född är Herren Jesus Krist, vår frälsare och Gud.

 

Du stjärna över Betlehem, o, låt ditt milda ljus

få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus.

 

I varje hjärta armt och mörkt sänd du en stråle blid,

Tags: