Advent och Jul

Låt friden råda!

En av mina favoritjulsånger är Adolphson & Falks gamla slagdänga. Kanske för att jag älskar julen. ”Jag vill ha mer jul ge mig mer jul. Tusen stjärnor som tindrar, glitter så långt jag ser. Av juleljus som glimmar vill jag ha mer.”

Och nu är julen äntligen inom sikte. Som vi har längtat, väntat och kanske till och med fasat för denna stund. December månad brukar vara fylld av avslutningar och uppvisningar. Hem skall städas, mat skall lagas och julklappar skall inhandlas. Måsten som läggs på varandra så att vi kanske glömmer bort vad julen handlar om.

 

Mitt i all detta tindrar tusentals stjärnor i skyn men också i våra fönster och i alla de gatudekorationer som sätts upp till första advent. Mitt i adventstiden kommer Luciatåget med mer ljus och glitter. Advents och juletiden är tillfället då vi frossar i tända ljus. För vad vore jul utan juleljusen!

Min julönskan till er alla är: Låt friden råda! Försök att hitta den. För där finns julens kärna. Inte i att ha det mest välstädat, den godaste maten eller flest presenter. Inte heller handlar jul om att ha det största julkalaset med flest gäster. För inget av det var viktigt den första julen.

Den första julen föddes Gud in på jorden som en människa. Det händer för att vi skall förstå att Gud inte är en mäktig kraft som verkar över våra huvuden utan att Gud finns mitt ibland oss för att vara vår hjälp och vårt stöd.

 

Låt Gud få vara med i julefriden med också i varje dag av ditt liv. Då föddes inte detta barn förgäves. Då fortsätter hoppet spridas över jordens ibland karga vardag.

 

Anna Svensson Melin, vice ordf LKR